Välkommen till en fängslande historia!

Hej och välkommen till vår nya blogg som vi döpt till ”Brottstycken”!

Här är det tänkt att vi, så fort tid medges, ska publicera korta artiklar om brott och straff utifrån ett historiskt perspektiv på vår nutid. Vi har många spännande och intressanta historier som vill bli berättade och vi tänker att de kommer att kunna göra sig bra i  formatet av en blogg. Jag som i första hand här kommer att försöka levandegöra de förgångnas röster heter Katarina Kallings och är chef för museet.

Vi är ett relativt ungt museum, då vi bildades 2001 som en ideell förening. Resan fram till idag har varit lyckosam, trots inslag av hårt slit och vindar som blåst från alla möjliga håll. Vi har basutställningar i två gamla fängelser – i slottshäktet från 1732 och i det bredvidliggande cellfängelset i bruk åren 1847 – 1986. De båda fängelserna representerar två vitt skilda tänkanden om hur och varför människor som begår brott ska bestraffas.

I vår utställning ”Androm till skräck och varnagel” i slottshäktet berättar vi om den tid i Sverige när vi hade offentligt verkställda skam- och kroppsstraff. Skamstocken utanför kyrkan och skampålen på torget nyttjades flitigt för de lindrigare brotten, medan grova manliga förbrytare sändes till fästningar för hårt straffarbete och de dito kvinnliga förbryterskorna sändes till tukthusen. De försvarslösa – dvs de arbetslösa – sändes till olika tvångs- och korrektionsinrättningar. I väntan på rättegång och dom, satt de alla tillsammans under långa tider i de usla arresterna.

Vid riksdagen 1840-41 togs beslut om att byta straffsystem, vilket kom att bli den största reformen under hela 1800-talet. Istället för offentlighetens ljus på brottslingen, vilket syftade till att vanära den dömde och avskräcka andra från att begå brott, beslutades om att vi istället skulle isolera de dömda från samhället och från varandra i enskild cell. Varje län skulle få sitt cellfängelse och de första som stod klara var de i Linköping, Kristianstad och på Norra Bantorget i Stockholm 1846. Året därefter kunde så Gävleborgs länscellfängelse i Gävle och det i Karlstad öppna.

Se till att följ vår blogg, så kommer det snart en fortsättning!

bada_fangelserna
Foto från 1920-talets Gävle med cellfängelset till vänster och slottshäktet till höger i bild. @sverigesfangelsemuseum

/Katarina Kallings

4 reaktioner till “Välkommen till en fängslande historia!

  1. Ska bli så intressant att få följa detta i fortsättningen! Lycka till med bloggandet!

    Gilla

  2. John E. Norton, red. Augustana Historical Society, Augustana College, Rock Island, IL skriver:

    Hoppas sektledaren Erik Janssons märkliga vistelse ingår i planerna!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s